Özel Plaka Almak İstiyorum
Özel Plaka Almak İstiyorum
Sıfır ya da ikinci el araç alırken, plaka da değişiklik yaptırabilirsiniz. Kendi aracını özelleştirmek isteyen kişiler, tercihini özel plaka kullanımından yana gerçekleştiriyor. Özel plaka kullanabilmek için elbette bazı şartlar bulunuyor. Bu şartları yerine getirdiğinizde, aracınıza özel bir plaka çıkarttırabilirsiniz. Bizler de bu noktada özel plaka hakkında merak edilen pek çok noktayı sizler için açıklayacağız.
Özel Plaka Çıkartmanın Şartları
Yukarıda da belirttiğimiz gibi özel plaka çıkarttırmak için bir takım şartlar bulunmaktadır. Eğer özel plaka çıkarttırmak istemiyorsanız, araç alırken plaka değiştirmek istediğinizde, size verilen herhangi bir plakayı alabilirsiniz. Ancak aracınıza özel bir plaka çıkarttırmak istiyorsanız da, sizin için belirttiğimiz şartları yerine getirmeniz gerekiyor. İşte özel plaka şartları:
- Eğer özel plaka çıkarttırmak istiyorsanız, ikametinizle aynı şehir kodu olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, 06 Ali 123 şeklinde bir plaka istiyorsunuz. Ancak yaşam yeriniz Ankara değil de, İstanbul ise, ne yazık ki bu plakayı çıkarttırmazsınız.
- Şirketler için bu tür bir şart bulunmamaktadır.
- Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir. Eğer takım kısaltması, 3 harfli isimler gibi hemen hemen herkesin istediği bir plaka türünü çıkarttırmak istiyorsanız hem sıraya girmeli hem de yüksek meblağlalar ödemelisiniz. Kısaca bir plakaya talep ne kadar fazlaysa, ödemeniz gereken miktar da o kadar artacaktır. Eğer talep düşükse, ona göre miktar da düşük olacaktır.
Sıfır Araç İçin Özel Plaka Almak İstiyorum
Sıfır araç için özel plaka alabilirsiniz. Ancak bunun için de bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemleri şu şekilde ifade edebiliriz:
Araç alırken, noterde istediğiniz plakanın müsait olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Emniyet müdürlüğünde planın boşta olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Sorgulama yaptığınız zaman eğer istediğiniz plaka boştaysa, rezerve ederek, kendinize ayırmanız gerekmektedir. Ayırma işlemini yaptığınızda sizden ödemeniz gereken tutarı isteyecektir.
Ödeme yaptığınızda makbuzla notere giderek, planın değişeceğini görevliye söylemeniz gerekmektedir.
Noterde işlemler tamamlandıktan sonra, belgelerinizi alarak, bulunduğunuz yere en yakın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na gitmeniz gerekmektedir.
Burada, plakanızı ortalama 1 saat içerisinde teslim alabilirsiniz.
Aldığınız plakayı sanayiye giderek, görevlilere taktırarak, aracınızı kendinize özel plakanızla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Görüldüğü gibi özel plaka çıkartmak çok kolay bir işlemdir. Ortalama yarım gün içerisinde hem aracınızın satışını yapabilir, hem de kendinize özel plakanızı çıkarttırabilirsiniz.
İkinci El Araç İçin Özel Plaka Almak İstiyorum
Yukarıda sıfır el araç için özel plaka çıkartma işleminden bahsettik. Ancak herkes sıfır araç alamayabiliyor. İkinci el araç alırken de kendinize özel plaka çıkarttırabilirsiniz. Bunun için de yapmanız gereken işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Notere gitmeden önce istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını emniyet sayfasından kontrol edin.
Boşta ise kendiniz için ayırttırın ve karşınıza çıkan tutarı ödeyin.
Notere giderek, işlemleri başlatın. Ancak notere girmeden önce eski plakanızı sökün.
Notere işlem sırasında eski plakalarınızı verin.
Satış işlemi sonrasında noterden aldığınız belgelerle, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na giderek işlemi tamamlayın. Plakanızı burada bastırarak ortalama 1 saat gibi kısa bir süre içerisinde teslim alabilirsiniz.
Özel plaka işlemleri şehrin yoğunluğuna göre daha uzun sürebilmektedir. Aynı şekilde, plakanın çıkartılacağı il de masrafları değiştirebilir. Özellikle Ankara, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirler de özle plaka çıkarttırmak istiyorsanız, maliyetin biraz yüksek olabileceğini belirtmek istiyoruz. Aynı zamanda bekleme ve plakanızı alma süreniz de bu şehirler de daha fazla olabilir.
Şahıs olarak özel plaka çıkartmak istiyorsanız, yanınızda kimlik belgenizin olması yeterlidir. Eğer şirketiniz için çıkarttırmak istiyorsanız, imza sirküleri ve son 6 aylık faaliyet belgenizin işlemler sırasında yanınızda olması gerekmektedir.