Futbol Takımı Araç Plakaları
Futbol Takımı Araç Plakaları için bizi arayınız 0546760 6363
Plaka Değiştirme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Plaka değiştirmek için gerekli şartlara sahip olmanın yanı sıra hazırlanması gereken evraklar şunlardır:
- Araç satın alan kişinin kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi
- Aracın trafik belgeleri
- Kimlik belgesi aslı ve fotokopisi
- Araca ait mevcut trafik belgeleri
- Zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi
- Aracın ön ve arka plakaları
- Araç satış belgesinin noter onaylı aslı ve fotokopisi
- Türkiye Şoförler Odası’ndan alınan nakil dosyası
- Alınan araç şirkete ait ise şirketin sicil kayıt örneği, imza sirküleri ve sicil gazetesi
Plaka Değiştirme Zorunlu mu?
Plaka değişikliği araç sahibinin isteğine bağlı olarak yapılır. Dilerseniz plakayı değiştirmeden eski plaka ile aracınızı kullanabilirsiniz.
Satış Sebebiyle Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?
İkinci el aracı alır almaz plakayı değiştirmek isterseniz plaka değiştirme işlemi için gerekli koşulları yerine getirmeniz ve gerekli evrakları tamamlamanız gerekir. Ardından noterde satış ve devir işlemlerini yaparken plaka değişikliği yapmak istediğinizi belirtmelisiniz. Eski plakayı notere devrederek en yakın Şoförler Odası’na gidip plaka basım ücreti ödeyerek araç plakasını bastırabilirsiniz.
Plaka Değiştirme Süresi Ne Kadar?
İkinci el araç alındığında ya da ikamet değişikliğini takiben bir ay içinde plakayı değiştirerek yeni plaka ile kullanmaya devam edebilirsiniz.
Plaka Yenileme Hakkında Merak Edilenler
Plaka yenileme işlemi ile ilgili merak ettikleriniz için aşağıdaki bilgilere göz atabilirsiniz.
Plaka Yenileme Nedir?
Aracınızın plaka bilgileri değiştirilmeden plaka tabelasının yenilenmesine plaka yenileme işlemi denir.
Plaka Yenileme Neden Yapılır?
Araç plakası yıpranma, hasara uğrama gibi nedenlerden dolayı okunması güçleştiğinde plaka yenileme işlemi yapılmalıdır. Araç plakası ağır hasarlı olduğunda cezai müeyyide uygulanır. Ağır kusurlu plakalar şunlardır:
- Yasal olmayan yollarla basılan App plakalar
- Üzerinde vida bulunan plakalar
- Üzerinde damgası olmayan plakalar
- Harfleri ve sayıları okunamayacak kadar yıpranmış plakalar
Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?
Plaka yenileme işleminiz için atmanız gereken ilk adım gerekli belgeleri hazırlamaktır. Hazırladığınız belgeler ile birlikte notere gidip plaka yenileme için başvuruda bulunabilirsiniz. Ardından Şoförler Odası’na bağlı çalışan plaka basım merkezler aracılığı ile plaka bastırarak araca takabilirsiniz.
Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar
Plaka yenileme işlemi için notere başvurduğunuzda aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir:
- Aracınızın ruhsatı
- Kimlik belgenizin aslı ve fotokopisi
- Aracınızın ön ve arka plakaları
Özel Plaka Hakkında Merak Edilenler
Araç sahipleri araçlarını kendilerine özel hale getirmek için tuttukları spor takımı, doğum günü ya da özel günlerini, isimlerini ya da siyasi parti kısaltmalarını plakalarına taşımak isteyebilir. Siz de özel plaka almak istiyorsanız aşağıdaki bilgiler size fayda sağlayabilir.
Özel Plaka Nasıl Alınır?
Özel plaka almak için öncelikle almak istediğiniz plakanın başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını tespit etmelisiniz. Emniyet Müdürlüğü’ne bizzat giderek ya da web sitesindeki uygulamaları kullanarak plaka sorgulaması yapabilirsiniz. Sorgulama sonrası istediğiniz plaka boşta ise rezerve edebilirsiniz. Ardından özel plaka için belirlenen bağış miktarını ödemeli ve bağış makbuzunu almalısınız. Özel plaka, keyfi plaka değişikliği olduğu için maliyeti yüksek olabilir. Eğer aracı ikinci el satın aldıysanız ön ve arka plakalarını çıkarıp noteri plaka değişikliği hakkında bilgilendirerek plakaları teslim edin. Noterden yeni plakanız ile ilgili düzenlenen belgeleri alıp Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına giderek plaka basım merkezinden plakanızı bastırın ve yeni plakanızı teslim alın. Özel plakanızı aracınıza monte ederek kullanmaya başlayabilirsiniz.
Özel Plaka Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Şahıslar için özel plaka alındığında plakada yazan şehirde ikametgâh etmek zorundadır. Örneğin 45 FB 123 kodlu özel plakayı almak istiyorsanız ikametgâh adresinizin Manisa olması gerekir. Ancak şirketler için böyle bir durum söz konusu değildir.